PSKK > PSKK > Artikkelit > Artikkeli > Jämin luontokeskuksessa uudenlaista geo-opetusta

Jämin luontokeskuksessa uudenlaista geo-opetusta

Lauhanvuori Region Geopark-valmisteluhankkeessa on Jämin luontokeskukseen juuri rakennettu ympäristö- ja geokasvatusta palveleva laite, AR Sandbox. Laitetta voidaan käyttää esimerkiksi maantiedon opetuksessa, mutta se linkittyy myös muihin luonnontieteisiin ja yleisiin kansalaistaitoihin, erityisesti kartanlukutaitoon.

Laite on nimensä mukaisesti hiekkalaatikko, johon on lisätty virtuaalista todellisuutta. Hiekkaa muotoilemalla voidaan jäljitellä esimerkiksi alueen maisemia harjuineen ja järvineen. Hiekkalaatikon yläpuolelle on asennettu etäisyyskamera ja projektori. Kamera tunnistaa hiekan pinnan muutokset, tietokonesovellus käsittelee ne ja projektori heijastaa tulokset oikea-aikaisesti korkeuskäyrinä ja väreinä hiekan pinnalle.

– Olemme saaneet Sandboxista erityisen positiivista palautetta muun muassa suunnistajilta. Eräs kävijä kertoi hahmottaneensa laatikon avulla, miten korkeuskäyrien tiheys kartalla suhteutuu maaston jyrkkyyteen. Tämä on juuri sitä tietoutta, mistä voi olla arvaamatonta hyötyä vaikkapa marjastus- tai hiihtoreissulla. Kuka tahansa pystyy milloin tahansa saamaan itsensä älypuhelimen avulla kartalle, mutta siitä ei välttämättä ole hyötyä, jos ei tiedä miten karttaa luetaan, kertoo laitteen Jämille ideoinut ja asentanut geologi Pasi Talvitie Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskuksesta.

Maailmalla Sandboxeja on parin sadan verran, Suomessa niitä on Jämin lisäksi ainakin kolme. Pasi kävi tutustumassa Helsingin yliopistossa vastikään rakennettuun laitteeseen ennen kuin kokosi sellaisen Jämille.

Sandbox on osa Geoparkin geo- ja ympäristökasvatusstrategiaa, johon kuuluu myös tietoisuuden parantaminen ihmisten omasta lähiympäristöstä. Geopark-alueen luonnonmuodostelmat, mäet ja kumpareet, kertovat pitkästä ja vaihtelevasta historiasta jääkausineen ja muinaisine merenrantoineen. Laitteen ääressä viihtyvät myös aikuiset, joten sille odotetaan vilkasta käyttöä esimerkiksi leirikoulujen ohjelmanumerona.

– Geopark-verkostoissa on maailmalla paljon mielenkiintoisia geokasvatusmalleja, joista voidaan oppia ja omaksua parhaita käytäntöjä myös meille, vihjaa Talvitie.

Lisätietoja:
Geologi Pasi Talvitie, pasi.talvitie@pskk.fi, p. 040 5026 573
Projektipäällikkö Terttu Hermansson, terttu.hermansson@pskk.fi, p. 040 6757 363

Related posts

Comment