Jämin Rahtipalvilla se tiedetään: Hyvä liha, parempi ruoka

Lihajalostamo Jämin Rahtipalvi Oy:n toimitusjohtaja Rauno Palomäki muistaa vieläkin, millä sanoilla tuli aikoinaan pyydetyksi töihin samaiselle tontille, jossa nyt pyörittää omaa lihajalostamoaan.

– Vuosi oli 1984. Lihajalostamo Mynttisestä soitettiin ja pyydettiin, että tule nyt pariksi viikoksi töihin. Viime keväänä tästä tuli kuluneeksi 31 vuotta, Palomäki naurahtaa.

Pesti Mynttisellä kuljetus- ja lähettämötöissä jatkui vuoteen -96 saakka. Kun työpaikka meni konkurssin vuoksi alta, oli keksittävä uusi suunnitelma toimeen tulemiseksi. Syntyi ajatus oman lihajalostamon perustamisesta. Kun vielä Mynttisen liiketilaa Jämijärven Moision tehdasalueella tarjottiin vuokralle eikä kiinteistöostoja tarvittu, päätös oli valmis.

– Eipä sitä nuori ihminen olisi osannut etukäteen kuvitella, millainen ura oli omalle kohdalle kohtaloon kirjoitettu.

Liikekumppanit löytyivät suvusta. Lihajalostuksen parissa työskennelleestä appiukko Arto Lempiöstä tuli Palomäen kollega. Kolmen miehen osakeyhtiö saatiin pystyyn, kun vielä serkku ryhtyi vähemmistöosakkaaksi. Osakekanta on samassa omistuksessa edelleen. Appiukko on tosin siirtynyt jo eläkkeelle.

– Liiketoiminnan aloittaminen tuntui helpolta, kun tiesi, kenen kanssa työskentelee. Appi vastasi tuotannosta, ja useampi vuosi painettiin töitä kahteen pekkaan. 2000-luvun alkupuolella pestattiin ensimmäiset työntekijät ja aloitettiin suoramyynti asiakkaille oman tehtaanmyymälämme kautta, Palomäki muistelee.

Lihajalostamon isojen kiinteiden kustannusten vuoksi liikevaihtoa oli tarve kasvattaa pian entisestään. Tämä tarkoitti lisää työntekijöiden palkkaamisia. Tänä päivänä yritys työllistää kymmenen omaa vakituista työntekijää, yhden kausiapulaisen ja lisäksi ostopalveluna ostettuna kahden ihmisen työpanoksen.

 

Laatu tulee läheltä ja eettisyys oikeista valinnoista.

 

Jämin Rahtipalvin ehdottomat valtit ovat tuotteiden korkea laatu ja lähellä tuotetut liha ja palvelut. Suurin osa porsaista kasvaa Jämijärvellä, Kuusikosken tilalla. Teurastus tapahtuu Kankaanpäässä Lepikon Teurastamolla. Naudanliha tulee myös Satakunnasta, pieneltä alueelta Laviasta paikalliselta Tourun Tilateurastamolta. Alan hintakilpailusta huolimatta yrityksessä pidetään tärkeämpänä laatua kuin hintaa.

– Meillä käytetään sataprosenttisesti suomalaista lihaa, ja siitäkin suurin osa on aivan lähellä tuotettua. Myös makkara tehdään meillä lihasta. Sen lihapitoisuus on 70–85 prosenttia. Haluamme myös itse pystyä syömään omia tuotteitamme, Palomäki perustelee.

Jämin Rahtipalvi pyörii kolmijalkaisen toimintatavan kautta. Yksi osa liiketoiminnasta koostuu lihajalosteiden vähittäismyynnistä, toinen osa tehtaanmyymälän suoramyynnistä ja kolmas osa rahtipalvelusta. Tämä on yrittäjän mukaan ainut tapa pysyä mukana kilpailussa.

– Meidän ei tarvitse kilpailla vähittäismyynnissä keskusliikkeiden ja isojen toimijoiden kanssa, sillä myymme suoraan kauppiaille. Tehtaanmyymälämme avulla säästymme myös turhilta välikäsiltä. Suoramyynti mahdollistaa sen, että voimme myydä tuotteitamme laatuun nähden kilpailukykyiseen hintaan.

 

Meille tärkeintä ei ole halpa hinta, vaan korkea laatu.

 

Kilpailu alalla on kovaa. Kaiken pitäisi olla mahdollisimman suurta ja tehokasta. Tuotantokustannukset ovat pienessä yksikössä väistämättä suuret.

– Minua hieman säälittää katsoa sitä suuntaan, johon rahan sanelemana esimerkiksi eläinten kasvatuksessa on menty. Jättiyksiköt ja tehotuotanto saavatkin monelta kuluttajalta palautetta epäeettisyydestään, ja se on hyvä, Palomäki toteaa.

Kilpailun kiristyessä myös alan lainsäädäntö on tiukentunut. Vuonna 2005 tarkastamattoman lihan käsittely piti eriyttää täysin vähittäismyyntiin menevästä tuotannosta. Tämä tarkoitti mittavia investointeja ja rahtipalvelulle kokonaan oman tehtaan rakentamista. Rahtipalvelutoiminnasta luopumista ei silti Palomäen mukaan Jämin Rahtipalvilla edes harkittu.

– Haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin. Rahtipalvelu on yksi tapa toteuttaa arvojamme. Alueella on paljon metsästäjiä ja pientilallisia, joiden kysyntään haluamme vastata. Rahtipalvelumme jalostaa kotona teurastettujen eläinten lihat ja riistan asiakkaan toivomalla tavalla.

Rahtipalvelun sesonki kestää nelisen kuukautta, metsästyskauden ajan. Silloin käsittelyyn tuodaan useimmiten hirven ja peuran lihaa. Toisinaan joukossa on kotona teurastettua lehmän lihaa ja pienriistaa, kuten lintuja ja rusakoita.

 

Erikoispalveluumme kuuluu kokonaisen paistetun sian ja lihanleikkaajan tarjoaminen erilaisiin juhliin. Viime kesänä lähes kaikki viikonloput olivat varattuja.

 

Pienessä työyhteisössä työskentely on tiivistä. Työntekijät ovat tulleet toisilleen tutuiksi vuosien saatossa eivätkä työnkuvat ole kiveen hakattuja.

– Sesongin mukaan mennään ja työyhteisö mukautuu joustavasti muuttuviin tilanteisiin ja tehtäviin, Palomäki kiittelee.

Yrityksen tavoitteena on säilyä pienenä jatkossakin. Paikallisuus, läheltä tuleva liha ja tuotteiden korkea laatu ovat asioita, joista ei haluta tinkiä.

– Ihmiset haluavat tietää, mitä syövät. Meidän valttimme on se, että voimme vastata tähän totuudenmukaisesti ja ylpeinä.

 

Jämin Rahtipalvi Oy lyhyesti

– Lihajalostamo
– Perustettu 1997
– Liikevaihto noin 1,3 miljoonaa euroa
– Kolmijalkainen toimintatapa: vähittäismyynti, tehtaanmyymälä ja rahtipalvelu
– Työntekijöitä yhteensä 13
– Visiona on pysyä jatkossakin pienenä ja pärjätä kilpailussa


Teksti ja kuvat
Nina Leppäniemi

Related posts

Comment