PSKK > PSKK > Artikkelit > Pääotsikko > Luovu vanhasta luodaksesi uutta

Luovu vanhasta luodaksesi uutta

Työpsykologian tohtori Helena Åhman kävi luennoimassa toukokuussa Kankaanpääsalissa itsensä ja ihmisten johtamisesta. Nykyhetki vaatii uudenlaista osaamista. Meidän tulisi tarkastella asioita, joista pitää luopua, jotta uutta voidaan synnyttää. Hän korosti erityisesti tilannetajun ja henkisen suorituskyvyn merkitystä.

Helena Åhman kertoo, että aivomme pyrkii toimimaan mahdollisimman energiatehokkaasti. Jos aidosti halutaan muuttua ja uudistaa, se vaatii aluksi energiaa.

– Uudistuminen ja muutos on uuden oppimista ja vanhasta luopumista. Luopumisosaaminen on tärkeä taito. Me ihmiset pidämme kiinni hassuistakin asioista, kuten joskus työpisteen paikasta, työpöydän järjestyksestä ja sellaisistakin rutiineista, joita emme tee välttämättä tehokkaasti, Helena Åhman kertoo.


Henkinen suorituskyky ohjaa aivoja

Uudistumisessa henkinen suorituskyky, se mitä mielessämme ylläpidämme, ratkaisee. Omilla tulkinnoilla ja tilannetajulla voi ohjailla aivoja, jolloin säädellään myös energian käyttöä.

– Osaamme ohittaa omia ajatuksiamme. Ohitamme epämiellyttäviä asioita niissäkin tapauksissa, kun meidän pitäisi oppia sietämään niitä. Voimme harjoitella tykkäämään myös epämukavuusalueella olevista asioista.

Ihmisen pimeä puoli saattaa aktivoitua, kun ollaan liian kiireisiä, liian stressaantuneita ja väsyneitä. Tällöin negatiivinen ajattelu lisääntyy ja aletaan etsiä virheitä.

– Silloin kehossa tapahtuu fysiologisiakin muutoksia, jotka lisäävät epämiellyttäviä tunteita. Esimerkiksi hengitys pinnallistuu helposti, kun ihminen on painetilanteessa. Silloin pitkä uloshengitys auttaa. Se rauhoittaa kehoa ja sitä kautta myös mieltä.

Åhman muistuttaa, että muutos on jatkuvaa ja kiihtyvää. On äärimmäisen tärkeää ymmärtää oman käyttäytymisen syitä ja seurauksia sekä ihmismielen syövereitä. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joista Mielen johtaminen organisaatiossa -kirjassa (2012) käsitellään, mitä organisaatiossa tulisi tietää ihmismielestä. Se auttaa saamaan mielen johtamisella aikaan parempaa tuloksellisuutta ja työhyvinvointia. Syksyllä Åhmanilta ilmestyy kirja tilannetajusta yhdessä henkisestä suorituskyvystä väittelevän Harri Gustafsbergin kanssa.


Seminaari järjestettiin osana PSKK:n T3K-hanketta.

Related posts

Comment