PSKK > PSKK > Artikkelit > Uutinen > Asiantuntijat liikkuvat pehmeiden arvojen perässä

Asiantuntijat liikkuvat pehmeiden arvojen perässä

Suomen asiantuntijakeskittymät syntyvät sinne, minne ihmiset hakeutuvat elämään. Yllättävää ehkä on, että pehmeillä vetovoimatekijöillä, kuten kulttuurilla ja tapahtumatarjonnalla on yhä enemmän merkitystä asuinpaikkaa valitessa. Kurssi on vaihtanut suuntaa.

– Asiantuntijoita hakeutuu alueille, jotka vetävät arvomaailmaltaan puoleensa. Painoarvoa on korkeakoulun olemassaololla ja vähän paradoksaalisesti myös hyvillä liikenneyhteyksillä, vaikka tänä päivänä sillä, missä töitä tekee, ei monissakaan tietotyön ammateissa ole merkitystä. Luonnon, elämysten, kulttuuri- ja tapahtumatarjonnan merkitys nousee asuinpaikkoja valitessa. Siksi onkin kiinnostavaa, miksi suuri osa aluemarkkinoinnista vetoaa edelleen koviin vetovoimatekijöihin, kuten teollisuuteen tai infrastruktuuriin, Porin kaupungin kehittämispäällikkö ja muuttoliiketutkija Timo Aro pohtii.

Missä asun, mitä teen ja kenen kanssa teen? Vastauksena on oman elämän rakennusaineet.

Asiantuntijuus on tietoa ja osaamista sekä tiedon jakamista ja tuottamista. Yksin toimiva asiantuntija on – noh, yksin.

– Elämme maailmassa, jossa asiantuntijat tarvitsevat toimiakseen ja työnsä tekemiseen verkostoja. Kumppanuudet voivat olla kunta- ja maarajoja ylittäviä, kunhan niitä vain on, Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön Asiantuntijatalouden kehittämisohjelma ASKO:n järjestämässä Asiantuntijatyö nyt ja tulevaisuudessa -seminaarissa puhunut Aro sanoo.

Asiantuntijataloudessakin elämän peruskysymykset ratkaisevat. Kun kysyy, missä asun, mitä teen ja kenen kanssa teen, voi vastauksena saada viitteitä syistä oman elämän rakennusaineille ja isommassa mittakaavassa syitä asiantuntijakeskittymien syntymisille.

Teksti: Milla Majander

Related posts

Comment