PSKK > PSKK > Artikkelit > Pääotsikko > Digitalisaatio on nykypäivän öljy ja sähkö

Digitalisaatio on nykypäivän öljy ja sähkö

Matka lähitulevaisuuteen tuntuu tulevaisuustutkijan kertomana autenttiselta – ja realistiselta.

– Olemme oppineet, ettei töissä saa tehdä mitään muutosta. Muutos tuntuu ongelmalta, koska sitä vältetään koko ajan ja joka suunnalta. Monien työpaikkojen heikkous on sokea usko prosesseihin ja niiden ylivoimaisuuteen, vaikka ne estävät tehokkaasti uuden oppimisen ja kehittämisen, tulevaisuustutkija Ilkka Halava laukoo.

Hänen mukaansa yhteiskunnan olisi havahduttava tuottavuuden muutokseen. Suomen suurin veronmaksaja tänä päivänä on peliyhtiö, eikä siis esimerkiksi perinteinen metsäyhtiö. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka maailman menoa määrittävät keksinnöt mullistavat totuttua arkea. Ensin tuli öljyn käyttöönotto, sittemmin sähkö ja nyt digitalisaatio.

– 15 vuoden päästä sisäviljelyllä tuotetaan Suomessa enemmän ruokaa kuin maamme pystyy syömään eli sitä riittää vientiinkin. Tämä on merkittävä muutos valtiossa, jossa maa on routainen suuren osan vuodesta, Halava havainnollistaa.

Heipä hei, hallinnolliset roskat!

Tulevaisuuden työelämä näyttää varsin erilaiselta, mihin olemme tottuneet. Palkkatyön yhteiskunta katoaa olemasta. Yrittäjyys ja itsensä työllistäminen määrittelevät arkea, jossa työtä tehdään enää keskimäärin 20 tuntia viikossa. Koulutuksen olisi havahduttava pian tähän tulevaan muutokseen, sillä opiskelijoita on turha kasvattaa sellaiseen maailmaan, jota ei pian enää ole.

– Jo nyt on huomattu, että suuri osa opiskelijoista suhtautuu skeptisesti saamaansa opetukseen, koska he pitävät sitä vanhentuneena ja epärelevanttina. Jokaisen opettajan pitäisikin olla myös hivenen tulevaisuustutkija menestyäkseen ansiokkaasti tehtävässään.

Halavan mukaan vanhan, perinteisen työn suojeluromanttinen ajattelu syö meitä. Jos emme itse tehosta toimintaamme, joku muu tehostaa meidät hengiltä.

– Liukuhihnapalvelu ilman mitään lisäarvoa tullaan varmasti automatisoimaan. Kaikki mahdollinen hallinnollinen roska siivotaan sähköiseksi. Tämän myötä jää enemmän aikaa aidolle sosiaaliselle kohtaamiselle.

Tunne yrityksesi lähipiiri ja menesty

Suomen kokoisen maan olisi panostettava yhteisyyteen ja mobiileihin palveluihin.

– Suomi voi hyvin, kun alueet puhaltavat yhteen hiileen ja tunnistavat maansa vahvuudet. Nyt Suomessa keskitytään liikaa järjestelmiin ja rakennuksiin. Tämä on hullua, sillä rakennukset ovat ennustuksia tilojen käytöstä ja useimmiten ne ennustukset menevät pieleen, Halava sanoo.

Olemme matkalla kohti itseohjautuvaa yhteiskuntaa. Työ yksinkertaistuu, lait suoraviivaistuvat ja kansalaisesta tulee entistä kyvykkäämpi. Perinteinen mainonta katoaa ja häviää katukuvasta. Maineen ja suosittelun merkitys kasvaa entisestään. Tulevaisuustutkija tietää yksikertaisen reseptin kilpailussa pärjäämiseksi.

– Menestyäkseen yrittäjän on tunnettava maineensa, suosittelijansa ja asiakkaansa.

Tulevaisuus on pian täällä. Ole edelläkävijä. Rohkeasti vain.

Loppuvuodesta 2015 Kankaanpääsalissa pohdittiin ajan henkeä, tarvetta muuttua ja kehittyä sekä kurkistettiin tulevaisuuteen.

Related posts

Comment