PSKK > PSKK > Artikkelit > Artikkeli > Tekstiiliälyn kehittäjä opiskelee kuvataidetta ja kasvattaa ruusuja

Tekstiiliälyn kehittäjä opiskelee kuvataidetta ja kasvattaa ruusuja

Tampereen Teknillisen yliopiston Kankaanpään yksikössä työskentelevä Vanhala esittelee tyynen tohkeissaan uutta teknologiaa, venyvää elektroniikkaa.

– Olemme suunnitelleet piirilevyistä ohuita ja venyviä, jotta niiden hyödyntäminen esimerkiksi urheilutuotteissa olisi entistä helpompaa ja lopputuote käyttäjäystävällisempi. Tiiviisti ihoa vasten asettuva piirilevy mahdollistaa esimerkiksi erilaiset mittaukset kehosta muun muassa urheiluteollisuuden ja lääketieteen tarpeisiin, Vanhala selventää.

Rauhallinen olemus on vain hämäystä – todellisuudessa tutkijaluonne on liekeissä.

Tutkimuksen temmellyskentällä

Mennäänpä ajassa noin vuosikymmenen taa. 90-luvun taitteessa diplomi-insinööri työskenteli Yhdysvalloissa IBM:llä. Paluun jälkeen työkenttään kuuluivat muun muassa järjestelmien instrumentointi Puolustusvoimille ja simulointi VR:lle. Vuonna 1997 koitti paluu yliopistolle, kun rehtori kosiskeli apulaisprofessoriksi. Puettava tietokone oli jo keksitty, ja elettiin älyvaatteiden nousukauden alkua. Pohjois-Satakunnassa pöhisi.

– Reiman tuotekehityksessä oli oivallettu, miten vaatteista tehdään teknologiatuotteita. He bongasivat osaamisemme, josta tähän päivään jatkunut yhteistyö alkoi. Myöhemmin tämä Reiman älyvaateyksikkö Clothing+ irtaantui omaksi yrityksekseen, ja vuodesta 2002 tutkimuksella on ollut oma temmellyskenttänsä.  Kävi niin, että ohjelmistotekniikan asiantuntija lipsahtikin elektroniikkaan sekä kuitu- ja tekstiilitekniikkaan, Vanhala muistelee.

Huippuosaamista symbioosissa

Pirkkalassa asuva Vanhala ajelee Kankaanpään työpisteelleen muutamana päivänä viikossa. Opetuspäivinä työ tapahtuu Tampereen Hervannassa teknillisellä yliopistolla. Hänelle merkityksellisintä omassa työssä on se, että työ tapahtuu yhdessä maailman johtavan puettavan teknologian yrityksen kanssa. Vapaus innostua kaikesta uudesta on parasta.

– Haluan ajatella, että osa Clothing Plussan menestyksestä pohjautuu siihen työhön, jota me olemme täällä tehneet.

Arjen työhön liittyy laboratoriotyöskentelyä, suunnittelua ja tutkimista. Suhde Clothing Plussan ja TTY:n välillä on hyvinkin symbioottinen. Yliopistolla tehtyjen tutkimustulosten sovellus ja hyödyntäminen kaupalliseen käyttöön aiheuttaa hyötyjä molemmille. Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskuksesta Vanhala saa kiitosta alueen yrityksiin jalkautumisesta.

– Yksi yliopiston tehtävistä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen, jonka itse näen yritysyhteistyönä. TTY:n osaaminen ja hyvien verkostojen hyödyntäminen on alueen yrityksissäkin tunnistettu.

Rentouttavat taideopinnot

Elämä ei toki ole pelkkää teknologiaa. Vapaa-aikana Vanhala muun muassa soittaa bassoa kahdessa bändissä. Toisessa musisoi kahdeksan TTY:n professoria ja toisessa Vanhalan ystävät. Työmaabändin kanssa on keikkailtu konferensseissa ja autotallibändin kanssa – no, autotallissa omaksi iloksi. Kaivelemaan jäänyt vapaa-ajanviete on sekin nostettu naftaliinista.

– Aloitin kolme vuotta sitten aikuisten kuvataideopinnot. Vähän on kieltämättä jäänyt läksyjä tekemättä. Se on mielenkiintoista ja rentouttavaa puuhaa. Jospa sitten voin joskus lisätä käyntikorttiin ”taiteilija”, Vanhala huvittuu.

Moderni taide on aina kiinnostanut miestä. Kun luonteessa on keräilijän vika, on taidetta kertynyt kotiinkin. Kesiin kuuluvat sukellusreissut ja voipa hänet voi löytää kotipihan puutarhastakin. Siellä hän nimittäin kasvattaa ruusuja.

– Olen tehnyt sellaisen ruusuympyrän, jossa on jo kolmekymmentä eri ruusulajiketta. Se on vuosi vuodelta kasvanut ja muodostunut pikkuarboretumiksi, Vanhala naurahtaa.

Tutkija vapaalla ja työssä

Rauhallinen ja harkitseva mies ei kaipaa elämäänsä mitään ihmeellistä, sillä se soljuu tasapainoisesti omia uomiaan. Kaksi aikuista lasta asuvat jo omillaan.

– Poika Tuomas opiskelee Otaniemessä teoreettista fysiikkaa ja tytär Maria lääketiedettä. Kotona on Tesla-koira, joka pitää onneksi huolen isännän liikunnasta, mies toteaa.

Haaveena on päästä jatkamaan vuoden mittaisen tutkimusvapaan aikana hyvin alkanutta tutkimustyötä uusien kaksiulotteisten puolijohteiden parissa. Mutta palataanpa vielä tämän hetken innostuksen aiheeseen, venyviin piirilevyihin.

– Elastinen elektroniikka soveltuu ainakin käyttäjää lähellä olevaan teknologiaan, mutta kaikista sovellusmahdollisuuksista ei välttämättä vielä edes tiedetä. Tutkimus- ja kehittämistyössä ei aina voida ennustaa, millaisia keksintöjä se tuo tullessaan.

Siinäpä suola kaikesta uudesta innostuvan miehen työlle.

 

Jukka Vanhala

  • Kotoisin Pirkanmaalta
  • Syntynyt vuonna 1961
  • Valmistui diplomi-insinööriksi 1985, tekniikan tohtoriksi 1998, professori TTY:n elektroniikka ja tietoliikennetekniikan yksikössä vuodesta 1997.
  • Perheeseen kuuluvat vaimo Anni, aikuiset lapset Tuomas ja Maria sekä Tesla-koira
  • Harrastaa basson soittoa työmaa- ja autotallibändeissä, kuvataiteita tekemisen sekä keräilyn muodoissa, sukellusta, koiran kanssa ulkoilua
  • Motto: Ei tehrä tästä ny numeroo (Sinikka Nopolaa lainaten)

Related posts

Comment