Yritysmuodoilla on eroa ja se mikä sopii juuri sinulle, riippuu monesta eri asiasta. Tällä sivulle esittelemme suosituimmat yritysmuodot, joten sinun on helpompi valita juuri sinun liikeideallesi sopivin yritysmuoto.
Mitä yritysmuotoja on olemassa ja mikä on suosituin yritysmuoto?
PRH:n tilastojen mukaan (7.2.2023) Suomen suosituimmat yritysmuodot ovat:
- Osakeyhtiö – 274 965 kpl
- Toiminimi – 248 118 kpl
- Kommandiittiyhtiö – 22 315 kpl
- Avoin yhtiö – 7718 kpl
- Osuuskunta – 3353 kpl
Edellä olevaan listaan ei ole otettu mukaan Asunto-osakeyhtiöitä tai keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä.
Kuten luvuista huomaa, suurin osa suomen yrityksistä on osakeyhtiöitä tai toiminimiä. Kommandiittiyhtiöiden, avoimien yhtiöiden ja osuuskuntien suosio on merkittävästi pienempi, kuten luvuista näkee. Tämän vuoksi jatkammekin tutustumista tarkemmin siihen, miten osakeyhtiö eroaa toiminimestä.
Mitkä asiat vaikuttaa yritysmuodon valintaan?
Yleisimmät asiat jotka yritysmuodon valintaan vaikuttaa, ovat:
- Yrityksen perustajien lukumäärä
- Kasvusuunnitelmat
- Yrityksen toimiala
- Liiketoiminnan laajuus
- Ajankäyttösi (oletko päätoimisesti yrittäjä)
1. Yrityksen perustajien lukumäärä
Toiminimi – Toiminimi perustetaan aina yksin. Toiminimen avulla voi tehdä yhteistyötä muiden toiminimien tai vaikka oman puolison kanssa, mutta toiminimi rekisteröidään kuitenkin aina vain yhden henkilön nimiin. Toiminimellä toimiva yrittäjä vastaa henkilökohtaisesti omalla omaisuudellaan myös toiminimen kuluista. Rahoitusta hakiessa esimerkiksi yrityslaina tulee yrittäjän henkilökohtaiseen vastuuseen, vaikka se olisikin haettu toiminimen nimellä.
Osakeyhtiö – Nykyään myös osakeyhtiön voi perustaa yksin, mutta tarvitset kuitenkin osakeyhtiön hallitukseen yhden varajäsenen. Osakeyhtiössä yrittäjä ei vastaa osakeyhtiön veloista tai sitoumuksista henkilökohtaisesti, vaan ne on yrityksen vastuulla.
2. Kasvusuunnitelmat
Jos yritystoiminta on rahallisesti pientä ja se perustuu pääosin sinun omaan työpanokseesi eikä sinulla ole selkeää visiota yritystoiminnan laajentamisesta, voi toiminimi olla silloin oikea valinta.
Jos taas yritystoiminnassa on palkattuja työntekijöitä/muita osakkaita tai sijoittajia ja sinulla on selkeä visio siitä, mihin ja miten aioit yritystäsi laajentaa, voisi silloin osakeyhtiö sopia paremmin.
3. Yrityksen toimiala
Toimialalla on suuri merkitys siihen, minkä yritysmuodon valitset. Jos alasi on esimerkiksi websuunnittelija, graafinen suunnittelija tai jokin muu, joka voi tehdä työnsä pelkästään tietokoneen ja verkkoyhteyden avustuksella, on sinun alkupääoman tarve hyvin pieni.
Jos puolestaan olet alalla jossa tarvitaan suuria liiketiloja ja työkoneet, on aluksi tarvittava pääoman tarve todella suuri.
Moni aloitteleva yrittäjä joutuukin ottamaan lainaa yrityksen perustamiseen. Muista etä toiminimellä olet itse henkilökohtaisesti vastuussa lainan maksusta. Osakeyhtiön kohdalla vastuussa ei ole yrittäjä vaan yritys.
4. Liiketoiminnan laajuus
Jos toimintasi on rahallisesti pienimuotoista, voit helposti hoitaa sen toiminimellä.
Jos liiketoiminnassasi liikkuu suuria summia rahaa, voisi silloin osakeyhtiö olla riskienhallinnan näkökulmasta parempi ratkaisu.
Myös siinä vaiheessa kun yritys tekee merkittävää voittoa, on osakeyhtiön kautta mahdollista saada veroetua esimerkiksi osinkojen muodossa.
5. Oma ajankäyttösi
Jos aloitat yritystoiminnan päätoimisen työsi rinnalla, voit tehdä sitä hyvin toiminimellä.
Jos taas aloitat heti päätoimisena yrittäjänä, voisi osakeyhtiö olla silloin järkevämpi ratkaisu, mikäli edellä mainitut muut kohdat osuvat kohdalleen.